Dietę kleikową stosuje się w ostrych schorzeniach: przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, nerek, w chorobach zakaźnych i stanach pooperacyjnych. Celem diety jest oszczędzanie narządu zmienionego chorobowo.
Charakterystyka diety.
Głównym składnikiem tej diety jest ryż, kasza manna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, z których przygotowuje się kleiki. Oprócz kleików podaje się gorzką herbatę, namoczone sucharki lub czerstwą bułkę. Dieta kleikowa może być stosowana tylko od 1 do 3 dni, gdyż jest dietą niefizjologiczną. Długie stosowanie tej diety prowadzi do wyniszczenia organizmu. Dietę kleikową na zlecenie lekarza można modyfikować przez dodanie soli, cukru, niewielkiej ilości masła, chudego mleka, twarożku, przetartych kompotów , soków z owoców i warzyw, pure'e z ziemniaków, marchwi, płynów garbnikowych – zapierających ( wino czerwone, kakao na wodzie, napar z suszonych czarnych jagód ) i osłaniających ( rumianek , mięta ). wybór kaszy zależy od przypadku chorobowego oraz towarzyszących objawów, ponieważ kleiki mają różne działanie na przewód pokarmowy. Ryż działa zapierająco, płatki owsiane rozwalniająco, kasza jęczmienna i mąka lekko wzdymająco.
Uwagi technologiczne
Sporządzając kleik przyjmuje się na jedna porcję 40 – 50 g kaszy. Kaszę po opłukaniu należy wsypać do zimnej wody i gotować:
- jęczmienną 3 godziny
- płatki owsiane 1 godzinę
- kaszę mannę 30 minut
- płatki ryżowe 15 – 20 minut
- mąkę ryżową i pszenną 5 minut
Przykład klasycznej diety kleikowej.
w skład diety wchodzi 150 g różnych kasz, 150g sucharów bez cukru. Dieta zawiera około 1000 kcal, 220 g węglowodanów, 25 g białka roślinnego.
I śniadanie:
kleik z ryżu ( 400 ml , 50 g ryżu )
herbata gorzka ( 250 ml )
sucharki ( 30 g )
II śniadanie:
herbata gorzka ( 250 ml )
sucharki ( 30 g )
Obiad:
kleik z kaszy jęczmiennej ( 400 ml, 50 g kaszy ),
herbata gorzka ( 250 ml )
sucharki ( 30 g )
Podwieczorek:
herbata gorzka ( 250 ml )
sucharki ( 30 g )
Kolacja:
kleik z płatków owsianych (400 ml , 50 g płatków )
herbata gorzka ( 250 ml )
sucharki ( 30 g ).
opracowała: Zdzisława Wiśniewska
na podstawie: „Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka” mgr Helena Ciborowska, mgr Anna Rudnicka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.